Szegedi halászlé


Szegedi Halászlé

Hozzávalók:

1 kg ponty
0,5 kg harcsa
25 dkg kecsege
25 dkg csuka
30 dkg vöröshagyma (makói)
25 dkg fűszerpaprika (szegedi)
10 dkg csemegepaprika
5 dkg csemegeparadicsom
2-3 db erős paprika
só ízlés szerint

Elkészítése:

A halakat megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük, az ikrát és a tejet félre tesszük. A ponty, a harcsa és a kecsege fejét, farkát, valamint a feldarabolt csukát a felkarikázott vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni, mérsékelt tűzön halalaplét készítünk. Közben a ponty, a kecsege és a harcsa törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk. Majd sózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. A halalaplét sózzuk és kb. egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát és addig főzzük, míg a halhús a csontokról leválik.

Ekkor a hallevetleszűrjük és ráöntjük a félretett halszeletekre, ikrákra, tejre, majd utánízesítjük és lassan tovább forraljuk. Kb. 15 perces forralás után hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegepaprikát, a paradicsomot és a felszeletelt erős paprikát is.

Majd további 10 percig lassan forralva készre főzzük.

 

Elkészítése bográcsban:

Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették, szabad tűzön. Ha bográcsban készítjük, akkor a halat hasonlóan daraboljuk, de készítéskor rétegezzük úgy, hogy a bogrács aljába tesszük a fejet, farkat, a kisebb haldarabokat. Majd rászórjuk a vágott vöröshagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, hideg vízzel felöntjük, sóval és erős szegedi cseresznyepaprikával ízlés szerint fűszerezzük és lassan forralva készre főzzük.

Forrás: www.szegedihalaszle.hu

Kép forrása:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hal%C3%A1szl%C3%A9.jpg

 
 
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk?

 

 

SzegedVilága cikkek

Szeged, Aradi Vértanúk tere
Helyi történetek, helyi események
A tér neve eredetileg Gizella tér, melyet Ferenc József legidősebb lányáról, Gizella Mária Lujza főhercegnőrő ...
Ízes palacsinta
Szegedi receptek, helyiek receptjei
  Ízes palacsinta:  Hozzávalók:         50-70  dkg liszt        3-4  db lehetőleg házi tojás, att ...
Ajánló cikk III.
SzegedVilága, helyi hírek
There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, ...
Ajánló cikk I.
SzegedVilága, helyi hírek
There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, ...
Csonka János
Helyi hírességek, bemutatása
Csonka János (Szeged, 1852. január 22. – Budapest, 1939. október 27.) magyar feltaláló, tiszteletbeli gép ...
A Boszorkánysziget legendája
Helyi történetek, helyi események
Mi jut eszedbe először, ha Szegedre gondolsz?
Rukkolamártás sertésszelettel
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Rukkolamártás sertésszelettel Ebéd: Rukkolamártás sertésszetettel  Tegnap magam sem tudom milyen ötlettől ve ...
Lékó Péter
Helyi hírességek, bemutatása
Lékó Péter (Szabadka, 1979. szeptember 8. –) magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, többszörös világba ...
Ajánló cikk II.
SzegedVilága, helyi hírek
There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, ...

További cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi programok

További helyi programok »