Túrós-tejfölös pogácsa

Túrós-tejfölös pogácsa


Túrós-tejfölös pogácsa

Mi is az a pogácsa? Mi jut eszünkbe a pogácsa szó hallatán? Erre szinte még a legapróbb gyerek is azonnal azt válaszolná: Egy finom kerek süti. Igen: A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medence, a balkán és a török konyha jellegzetes terméke. Természetesen nagyon szívesen sütjük mi magyar háziasszonyok is. Sokféle pogácsa létezik, hirtelen nehéz is lenne felsorolni őket. Én ma egy túrós-tejfölös pogácsát készítettem.

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt,

- 25 dkg margarin,

- 1 evőkanál só,

- 25 dkg túró,

- 2 dl tejföl,

- 1 tojás, (+1 a tetejét megkenni)

- 1 csomag élesztő, 

- kevés reszelt sajt a tetejére

 

Elkészítése:

- A lisztet először is átszitáljuk, hogy laza legyen, majd hozzáadjuk a margarint és a sót és összegyúrjuk.

- Amikor  már jól összevegyült, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a tojást és az élesztőt is belemorzsoljuk, majd  kiméletesen összekeverjük, jól összegyúrjuk. Kapunk egy szép kis cipónyi tésztát.

- Tálban letakarva, szobahőmérsékleten egy órát hagyjuk kellni.

Majd...

- A tésztát kb. újnyi vastagságúra és kiszaggatjuk tetszés szerinti méretű kerek szaggatóval,

- Majd sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk,

- Tojássárgájával megkenjük a tetejét és minden darabra egy csipetnyi reszelt sajtot  teszünk.

- Én a sajtos mellett sós-köményest is készítettem. Ebből az adag tésztából 3 tepsi megtelt.

 

 

- Közben a sütőt 200 fokra felmelegítjük,

- Majd, 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a pogácsánkat.

Még néhány fotó:

Ez a pogácsa még másnap is omlós és finom lesz!

Jó étvágyat hozá!

Forrás:https://azenkonyham.izvilaga.hu/

https://azenkonyham.izvilaga.hu/adatlap/turos_tejfolos_pogacsa/483

Tetszett a cikk?

 

 

SzegedVilága cikkek

Szegedi Dóm orgonájának állapota
SzegedVilága, helyi hírek
Szegedi Dóm orgonájának állapota Története és jellemzői A Fogadalmi templom büszkélkedhet Magyarország le ...
Szegedi halászlé
Szegedi receptek, Hírős ételeink
Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették, szabad tűzön.
József Attila
Helyi hírességek, bemutatása
József Attila  (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) Baumgarte ...
Babits Mihály
Helyi hírességek, bemutatása
Szentistváni Babits Mihály László Ákos (Szekszárd, 1883. november 26. – Budapest, Krisztinaváros, 1941. ...
Túrós-tejfölös pogácsa
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Túrós-tejfölös pogácsa Mi is az a pogácsa? Mi jut eszünkbe a pogácsa szó hallatán? Erre szinte még a legapr ...
Rukkolamártás sertésszelettel
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Rukkolamártás sertésszelettel Ebéd: Rukkolamártás sertésszetettel  Tegnap magam sem tudom milyen ötlettől ve ...
Szeged, Aradi Vértanúk tere
Helyi történetek, helyi események
A tér neve eredetileg Gizella tér, melyet Ferenc József legidősebb lányáról, Gizella Mária Lujza főhercegnőrő ...
Körmendi János (színművész)
Helyi hírességek, bemutatása
Körmendi János  (Szeged, 1927. október 21. – Budapest, 2008. január 6.) Kossuth- és Jászai Mari-díjas ...
Ajánló cikk I.
SzegedVilága, helyi hírek
There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, ...

További cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi programok

További helyi programok »